KURBAN ETİNİN DAĞITIMI

Belirttiğimiz gibi kurban kesmek yüce Allah’a yakın olmanın bir vesilesidir. Bu sebeple kurban kesen kişi, etin tamamını kendisine ve ailesine ayırarak bencillik etmemeli, bu ibadetin sosyal amaçlarını da düşünmelidir.

Kurban kesen kişi, onun etinin bir miktarını fakirlere dağıtmak suretiyle toplumda dayanışma duygusunun gelişmesine katkıda bulunur ve fakirlerin gönlünü almış olur.

Hemen yanı başımızda, evine ancak yılda birkaç kere et götürebilen insanlar bulunduğunu ve bu durumun bize insanî ve İslâmî sorumluluklar yüklediğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız.

Bu sebeple sünnete de uygun olarak kurban etini şöylece üçe taksim etmelidir:

• Üçte birlik kısmını fakirlere dağıtmak.

• Üçte birlik kısmını dost ve yakınlarla yemek.

• Üçte birlik kısmı da çoluk­çocuğumuza ayırmak.

Kurban etinin tamamını tasadduk etmek de caizdir. Ancak yukarıda belirttiğimiz şekilde taksim edilmesi daha uygun ve daha güzeldir. Fakat kurban kesen kimsenin çolukçocuğu çoksa ve geliri de fazla değilse, kurban etinin çoğunu veya tamamını onlara ayırabilir.

KURBANIN ETİ DIŞINDAKİ KISIMLARI

Kurban sahibinin, kurbanın eti dışında kalan deri, işkembe, paça, kelle, bağırsak, yün ve kıl gibi kısımlarını satıp kendisi veya çoluk çocuğu için harcaması caiz değildir.

Aynı şekilde kurbanı kesen kasabın ücretinin de, hayvanın etinden veya derisinden verilmesi caiz değildir. Ancak ücretten ayrı olarak kasaba kurban eti bağış yapılabilir.

Kurban sahibi, bu kısımlardan ya kendisi bizzat kullanarak istifade eder, ya da fakirlere tasadduk ederek sevap alır.

Kurban vazifesi, hayvanın boğazlanıp kanının akıtılmasıyla yerine gelmiş olur. Bundan sonra, etinin ve derisinin dağıtımı, sadaka-ı cariye kısmına girer. Kurban sahibi bunları, fakirler başta olmak üzere diğer hayır yollarına ve kurumlarına bağışlayabilir.

Adak kurbanın tamamı fakirlere verilmelidir.

Adağın dışındaki kurbanlardan sahibi yiyebilir; zengin kimselere ikram edebilir.

Meselâ, zengin bir kimse, kurban günlerinde kestiği vacip kurbanın derisini post yapabilir, onu işleyip sofra gibi bir ev âletine çevirip kullanabilir.

Akika, şükür gibi kurbanlar da bu şekildedir.

Bu tür kurbanların derilerini ve etlerini cami, okul, eğitim, vakıf hizmetleri gibi hayır yollarına bağışlamak ve oralarda kullanmak caizdir.

Kurban sahibinin, kurbanın etini satıp parasını kendisine ve çoluk çocuğuna kullanması caiz değildir. Kurban etmek için alınan hayvandan sağılan süt, kırkılan yün fakirlere verilmelidir.

KURBANIN YENİLMEYEN YERLERİ

Eti yenen hayvanların şu kısımları yenilmez:

1. Hayvan kesildiği zaman akan kan.
2. Erkek ve dişi hayvanın cinsellik organları.
3. Erkek hayvanın yumurtaları.
4. İdrar kesesi.
5. Öd.
6. Beze denilen yumrular.