KURBAN KESME ZAMANI

Kurbanın sahih olabilmesi için onun, belirlenmiş vakit içinde kesilmesi gerekir. Kurban, kurban bayramının ilk üç günü, yani zilhicce ayının 10, 11 ve 12. günleri bayram namazının kılınmasından, üçüncü günün akşamına kadarki süre içerisinde kesilebilir.Bayram namazı kılınmayan yerlerde kurban, sabah namazının kılınmasından sonra da kesilebilir.

Şâfiîlere göre kurbanın kesim süresi bayramın birinci günü güneşin doğuşundan sonra, iki rekât namaz ve kısa tutulan iki hutbe için gerekli zaman geçtikten sonra başlar ve bayramın dördüncü gününün akşam güneş batımıyla birlikte sona erer.

Herhangi bir sebeple bayram namazının geciktirilmesi veya kılınmaması hâlinde, bayram namazı vakti çıkıncaya kadar beklenir ve ondan sonra kurban kesilir.

Kurbanı bayramın birinci günü kesmek en faziletlisidir.

Gerek Hanefî, gerekse Şafiî mezhebine göre, gece vakti kurban kesmek caiz ise de tenzihen mekruhtur; yapılmasa daha güzel olur.

Fakat kurbanın ertesi güne geciktirilmesi bir takım zararlara sebep olacaksa, gece de kesi- lebilir. Zira kurbanın gece kesilmesinin mekruh olması, karanlıkta kesim ve dağıtım işinde yanlışlık ve zorluk olmasındandır. Günümüzün teknik şartlarında gecenin gündüzden pek farkı olmadığına göre; yeterli aydınlatmanın bulunduğu yerlerde bu mahzurlar ortadan kalkar.