KURBANA ENGEL OLAN KUSURLAR

1. Kemiklerinde ilik kalmayacak derecede cılız, zayıf ve kötürüm olan hayvan kurban olmaz.

2. Bir veya iki gözü kör olan hayvan kurban olmaz.

Şafiî mezhebine göre gözü tamamen kör olma­ dığı halde büyük ölçüde görmesine engel göz kusu­ ru bulunan hayvan da kurban olarak kesilemez.

3. Kesileceği yere gidemeyecek kadar topal ve hasta hayvan da kurban olmaz.

Kesim esnasında yere yatırılırken ayağı kırılan veya gözüne sert bir cisim batmasıyla kör olan hayvan kurban edilebilir.

Şafiî mezhebine göre, kesildiği esnada bir kaza sebebiyle topal olan hayvan kurban olmaz. Aynı şekilde topallığı sebebiyle sürüden geri kalan hayvan da kurban olmaz.

4. Doğuştan kör, kulaksız veya tek kulaklı olan ve hiç kuyruğu olmayan hayvan kurban olmaz. Ancak yaradılıştan kuyruğu küçük olan hayvan kurban olur.

Hanefî mezhebine göre; kulağının veya kuyruğunun yarısından fazlası kesik hayvan kurban olmaz. Fakat üçte ikilik bir kısmı duruyorsa kurban olur.

Şafiî mezhebine göre; kulağı veya kuyruğu ­az olsun, çok olsun­ kesik olan hayvan kurban olmaz. Kulağı yarılmış veya delinmiş olduğu halde kulağından bir parça eksilmemiş ise kurban olur. Doğuştan kuyruksuz olan hayvan kurban olarak kesilebilir.

5. Hanefî mezhebine göre memelerinden birisi kesik bulunan koyun ve keçi kurban olmaz; bu durumdaki deve veya sığır ise kurban olur. Ancak her iki memesi de kesik olan deve ve sığır da kurban olmaz.

Yine bu mezhebe göre, yaradılıştan hayaları olmayan hayvan kurban olmaz. Ancak çiftleşemeyen, cinsel organı kesilmiş veya iğdiş edilmiş (burulmuş) hayvan kurban olur.

Şafiî mezhebine göre memesinin hepsi veya bir kısmı kesik olan, iğdiş edilmiş olan hayvan kurban olmaz. Ancak doğuştan memesi veya hayaları bulunmayan, yahut küçüklüğünde haya­ larının bir tarafı kesilmiş olan yahut iğdiş edilmiş hayvan kurban olur.

6. Dişlerinin az bir kısmı dökülmüş olan hay- van kurban olur. Ancak dişlerinin çoğu dökülmüş ise kurban olmaz.

Şafiî mezhebine göre, doğuştan dişsiz olan hayvan kurban olur. Dişlerinin bir kısmı dökül­ müş olan ve bu sebeple ot yiyemeyen hayvan kurban olmaz. Ancak dökülen dişleri ot ve yem yemesine engel teşkil etmiyorsa, kurban olur.

7. Hayvanın uyuz ve deli olması, topalla- ması kurban edilmesine engel değildir. Ancak, uyuzluk ve delilik, hayvanın otlamasına ve beslenmesine mani olacak derecede ileri ise, o hayvan kurban olmaz.

Şafiî mezhebine göre az derecede uyuz olan hayvan da kurban olmaz.

8. Boynuzları kökünden kırılmış olan hayvan kurban olmaz. Ancak yaratılıştan boynuzsuz olan veya boynuzlu olduğu halde sonradan boynuzunun bir kısmı kırılmış olan hayvan kurban olur.

Koyunun daha semiz ve lezzetli olması maksadıyla doğduğunda kuyruğunun kısmen veya tamamen kesilmesi kusur sayılmaz.

Burnu kesik olan hayvan kurban edilemez.

Ayrıca hayvanın çoğu zaman pislik yediği biliniyorsa kurban edilmez. Bu hayvan eğer deve ise kırk gün, sığır ise yirmi gün, koyun ise on gün hapsedilerek ve temiz yiyecekler verilerek, yedik- leri bu pis şeylerden arınması sağlanır. Böyle yapılırsa kurban edilebilir.